Meriahkan Berbagai Kesempatan dengan Si Manis Kemplang Ketan (Pulut)-Resep Mama

Kemplang Ketan (Pulut)
Fried Grated Coconut Rice Cake

Resep Kemplang Ketan (Pulut)-Sticky Rice Sweet Cake RecipeBahan:

Tepung ketan (pulut)                    150 g
Tepung beras                                secukupnya
Santan                                           secukupnya
Kelapa parut                                 secukupnya
Garam                                           secukupnya
Gula pasir                                     100 g
Air                                                  70 ml

Ingredients:
  • 150 g Glutinous rice
  • Rice flour to taste
  • Coconut milk to taste
  • Grated coconut to taste
  • Salt to taste
  • 100 g Sugar
  • 70 ml Water


Cara membuat:
  • Campurkan 150 g tepung ketan (pulut) dengan kelapa parut sesuai selera
  • Mix 150 g glutinous rice with grated coconut to taste

  • Tambahkan sedikit santan hingga campuran tepung dan kelapa parut menjadi adonan yang dapat diuleni
  • Add a little coconut milk until the mixture of flour and grated coconut become a kneading mixture

  • Tambahkan tepung beras secukupnya untuk membuat adonan lebih mudah dibentuk
  • Add rice flour to taste to make the dough easier to form

  • Tambahkan garam secukupnya
  • Add salt to taste

  • Bentuk adonan menjadi bulat pipih
  • Shape the dough becomes flat round
  • Goreng adonan yang sudah dibentuk dengan api sedang
  • Fry the dough that has been formed with medium heat

  • Angkat dan tiriskan kemplang yang sudah digoreng
  • Remove and drain the fried grated coconut rice cake

Siapkan larutan gula untuk melumuri kemplang yang sudah digoreng
Prepare a sugar solution to smear the fried grated coconut rice cake

Cara membuat:
Directions:
  • Masukkan 100 g gula pasir kedalam kuali
  • Put 100 grams of sugar into the pan

  • Tambahkan 70 ml air
  • Add 70 ml of water
  • Masak hingga larutan mengental dan tidak putus jika diangkat
  • Cook until the solution thickens and does not break if lifted

  • Aduk terus larutan hingga matang
  • Keep stirring the solution until it is cooked

  • Matikan kompor, kemudian masukkan kemplang yang telah digoreng
  • Turn off the stove, then add the fried grated coconut rice cake

  • Aduk-aduk hingga seluruh kemplang tertutupi gula.
  • Stir until all the cakes' surfaces are covered with the sugar solution.


Komentar